maanantai 6. helmikuuta 2012

Talvisota

Talvisota, oli sota joka käytiin Suomen ja silloisen Neuvostoliiton välillä 30. marraskuuta 1939 – 13. maaliskuuta 1940. Talvisota alkoi kun Neuvostoliitto julisti sodan suomelle 30.11.1939. Sota kesti ns. 105 kunnian päivää eli 105 päivää myöhemmin 13. maaliskuuta 1940 suomalaiset allekirjoittivat Moskovan rauhansopimukseen jossa Suomi menetti 11% pinta-alastaan ja mm. toisiksi suurimman kaupungin Viipurin.

Talvisota on tunnettu suomalaisten toimivasta mottitaktiikasta ja sodan vaikeista taisteluolosuhteista. Talvi 1939–1940 oli historiallisen kylmä. Se vaikeutti taistelua, mutta siitä oli etua kylmään talveen tottuneille Suomalaisille. Osa Puna-armeijan valtavista miestappioista johtuu juuri talveen varautumattomuudesta. Suomalainen sisu eli ns. "talvisodan henki" syntyi sodan aikana ja siitä uutisoitiin jopa ympäri maailman.

Neuvostoliitto oli suuren sodan uhan alla ja Suomen ja Viron itsenäistyttyä se oli menettänyt lähes kaikki Suomenlahden rannikkolinnoitukset, mikä heikensi Leningradin puolustuksellista asemaa.
Suomen ja Neuvostoliiton silloinen raja kulki vain noin 32 kilometrin etäisyydellä Leningradista, eli suomalaisten tykistö olisi voinut helposti halutessaan pommittaa kaupunkia. Neuvostoliitto olisi hyötynyt Suomen valtauksesta myös taloudellisesti. Se olisi saanut käyttöönsä Suomen teollisuutta ja se olisi voinut rajoittaa Saksaan vietävän rauta malmin määrää.


Baltian maihin Neuvostoliitto oli saanut solmittua sopimuksia jotka antaisivat sille luvan perustaa sotilastukikohtia maihin. Samaa se ehdotti nyt myös Suomelle. Suomalaiset eivät tähän kuitenkaan suostuneet. Neuvottelut päättyivät tuloksettomina marraskuussa 1939.
Sitten Neuvostoliitto ampui ns. Mainilan laukaukset 26. marraskuuta 1939, joilla se perusteli sodan olevan vain puolustusta. 28. marraskuuta Neuvostoliitto sanoutui irti hyökkäämättömyyssopimuksesta ja katkaisi diplomaattisuhteet 29. marraskuuta. Siitä seuraavana päivänä ensimmäiset neuvostojoukut ylittivät Suomen rajan ja talvisota alkoi.

Vaikka Suomi hävisikin sodan, oli se Suomen kannalta silti eräänlainen voitto. Pieni Suomi oli pärjännyt suurta Neuvostoliittoa vastaan olosuhteisiin nähden hyvin. Suomi saavutti muutamia merkittäviä taisteluvoittoja kuten Suomussalmen ja Raatteentien taistelut joista suomalaiset saivat paljon mm. panssarivaunuja ja muuta harvinaista kalustoa.

Puna-armeijan suurten hyökkäysten jatkuessa Karjalassa, neuvostojohto antoi 23. helmikuuta Suomelle minimiehdot rauhanneuvottelujen aloittamiseksi. Neuvostoliittokaan ei halunnut enää sotia, koska pelkäsi Suomen alkavan saada apua myös Ranskalta ja Isolta-Britannialta. Rauhanehdoissa vaadittiin Suomea luovuttamaan Neuvostoliitolle ainakin Karjalankannas ja Viipuri sekä Laatokan koillispuoli Sortavala mukaan lukien. Suomi sinnitteli vielä muutaman viikon kunnes taistelujen tuloksena joutui myöntymään Neuvostoliiton raskaampiin ehtoihin 5. maaliskuuta.

Lähteet:
http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/erikoissivustot/talvisodansahkeet/suomeksi/uutiset/talvisodan+105.+paiva,+13.3.1940
http://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisota

Tekijät Henry Wilén ja Perttu Juuti

7 kommenttia:

  1. Jotenkin tuo puolustusvoimat tiedonlähteenä ei vaikuta erityisen puolueettomalta, vaikka eipä tuossa varsinaisia virheitä vaikuta olevan. Ehkä kyllä kyseenalaistaisin tuon "Suomi hävisi sodan"- väitteen, sillä jos puolustussota päättyy johonkin muuhun kuin itsenäisyyden menetykseen, ei sitä tappiona oikein voi pitää. Mielipidekysymys tietenkin, mutta en sitten tiedä, miten sota voitetaan jos ei noin.

    VastaaPoista
  2. Samoilla linjoilla Tuomaksen kanssa. Ei Suomi minunkaan mielestäni sotaa hävinnyt, vaikka joitain alueita menetettiin, rauhanehdot olivat kovat jne... Torjuntavoitto se kuitenkin oli ja vieläpä moninkertaisesti isompaa armeijaa vastaan.

    VastaaPoista
  3. Yhdyn täysin edellisiin kommentoijiin. Neuvostoliitollahan oli noin 5 kertaa enemmän sotilaita hyökkäämässä kuin Suomella puolustamassa, ja muistaakseni Neuvostoliitolla oli n. 100-kertainen määrä panssarivaunuja Suomeen verrattuna. Se että Suomea ei valloitettu, tarkoittaa että Suomi ei hävinnyt.

    VastaaPoista
  4. NL:n sotajohtoa karsittiin Stalinin puhdistuksissa ja NL:n joukot eivät olleet valmistautuneet kovin pitkään sotaan, mikä vaikutti NL:n armeijan varustautumiseen.

    VastaaPoista
  5. Myös samaa mieltä edellisten kanssa Suomen torjuntavoitosta, mutta teksti oli muuten hyvä ja ytimekäs.

    VastaaPoista
  6. Eikös sodan häviäjä ole juuri se, joka joutuu sotakorvauksia maksamaan? Kun kuitenkin punnitaan Neuvostoliiton ja Suomen vahvuudet ja tappiot niin suomalaisillehan sota oli kuitenkin eräänlainen voitto ja itse pidänkin ''talvisodan henkeä'' tärkeänä osana itsenäisyyden säilyttämiselle.

    VastaaPoista
  7. Hyvä teksti, joka vastasi melkein kaikkiin kysymyksiin talvisodasta jotka tulivat mieleeni. Ainut mihin tekstissä ei vastattu oli, mitkä olivat Suomen vahvuudet NL:ää vastaan Talvisodassa, joiden ansiosta Suomi "voitti"?

    VastaaPoista