keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Suomalainen Popilaarimusiikki 20-50 luku

20-luku

Musiikki oli 20 luvulla iskelmää ja tanssimusiikkia johon otettiin vaikutteita anerikasta. Lisäksi gromofonilla kuuneltiin mm. Saksalaisia viihdelauluja, schlagereita ja kevyitä operettisävelmiä, joista otettiin sitten vaikutteita myös suomaliseen musiikkiin

30-ja 40 luku

30-luku oli ankaran laman aikaa. Tämän ja kieltolain yhteisvaikutuksen myötä otti suoman musiikki kultuuri taka pakkia, sillä kansalla ei ollut varaa kätdä ravintoloissa kuuntelemassa musiikkia ja jos oli niin ei sinne jaksettu lähteä koska ei saanut viinaa.
40-luku oli myös suomelle kovin kovin vaikeaa aikaa sillä silloin suomessa oli sota.Se näkyi myös musiikissa.
Musiikki oli siis sota henkeä nostattavaa. Suomeen tuli myös tanssikielto joka esti sen tanssahtelun musiikin tahtiin ja vielä kaiken huipuksi musiikin suurin suomalainen levittäjä yleisradio alkoi sotaajasta johtuen soittaan lähinnä vain isänmäällisia sotahenkeä nostattavia biisejä

50-luku

50-luvulla yritettiin piristää sodan masentamia mieliä kepeällä musiikilla. Myös suomalainen elokuvatuotanto alkoi 50-luvulla jolla oli iso merkitys musiikkiin , sillä tuon ajan elokuvissa laulaajollotettiin niin paljon että laulajilla ja lauluilla oli hyvin merkittävä osa elokuvissa.
50-luvulla musiikkiin  haettiin eksotiikkaa italialaisista käänetyistä iskelmistä ja etelä-amerikkalaisista tyyleistä. Toinen mullistava uutuus 50-luvulla oli äänentoiston paraneminen joka mahdollisti naislaulajat, sillä ne saivat hiljaisemmat ja pehmeämmätkin äänet kuulumaan.
Lisäksi 50-luvulla rock`n roll nosti päätään myös suomessa ja nousi uhkaamaan perinteistä iskelmää suosiossa. Tosin aluksi rock´n roll oli lähinnä amerikkalaisten artistien kopiomista.

Lähteet:
oppitunnin materiaali
http://pomus.net/kehityslinjat/1945-1959
Aleksi ja Juho

7 kommenttia:

  1. Hyvä pojat! Teksti voisi olla laajempi, mutta tästä aiheesta on varmasti vaikeaa löytää tietoa.

    VastaaPoista
  2. Toisaalta ihan kompakti kokonaisuus, mutta parit typot vähän nauratti. : D Hyvää työtä, kyllä tästä jotain uutta itsekin tuli opittua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne kirjotusvirheet kuitenkaan häirinnyt tekstin ideaa ja infromaatiota, joten ei niihin kuole. Teksti oli ihan hyvä ja siinä oli hyvin tietoa vaikka se olikin lyhyt. Suomalaisesta populaarimusiikista noina aikoina kun ei kauheesti ole ikinä kuullutkaan. Musanäytteet olisi ollu kivoja.

      Poista
  3. No hyvinhä se pojat onnistu itekki kirjottaa! vähä ku jaksaa keskittyä ja perehtyä nii ei tarvii kopioida mistään ! Jatkakaa samaan malliin. PS. oli paljon tietoa pieneksi tekstiksi

    VastaaPoista
  4. Hyvää asiaa ja itse kerrottuna ;) Aiheesta olisi kyllä varmasti vaan saanut paljon enemmän irti ja nyt teksti jää vähän tyngäksi ja suppeaksi. Myös jonkunsorttiset musiikkinäytteet olisivat antaneet lisää ulottuvuutta tekstiin.

    - Jere

    VastaaPoista
  5. Hieman lyhyehkö, mutta tiivistä tekstiä! Kirjoitusvirheitä jonkun verran, mm. otsikossa "Popilaarimusiikki" ja siellä täällä leipätekstissä, mutta tekstistä kyllä selvää saa.

    VastaaPoista
  6. Selkeästi ja tiiviisti tuli kaikki asiat esille. Napakka kokonaisuus, mutta olisin toivonut vielä laajemmin tietoa aiheesta. 20-luvusta olisi voinut olla enemmän tietoa. Musiikkinäytteitä olisi voinut olla havainnollistamassa asiaa.

    VastaaPoista