maanantai 13. helmikuuta 2012

Suomalainen populaarimusiikki 1980-luvulla

1980-luku muistetaan ja tunnetaan Suomessa musiikin puolella erityisesti tekniikasta ja erilaisista rocktyyleistä. Tunnusomaista 80-luvulle oli sekä moninaisuus että vaihtelevuus. Populaarimusiikin kirjo alkoi vähitellen lisääntyä niin televisiossa, kuin radiossakin.

Suomeen tuli 1980-luvun varrella useita uudistuksia, jotka muuttivat suomalaisuutta ja musiikkikulttuuria uuteen suuntaan. Ensimmäinen iso muutos tuli heti 80-luvun alkupuolella, kun Rockradio aloitti toimintansa Yleisradiossa ja ensimmäiset paikallisradiot hiukan myöhemmin, vuonna 1985. Vuonna 1982 CD-levy tuli markkinoille ja syrjäytti samalla LP-levyn. Lisääntynyt ammattitaito ja parantunut tekniikka mahdollistivat sen, että levyille saatiin tallennettua yhä enemmän digitaalisesti tuotettua ääntä. Lisäksi musiikkivideosta kehittyi merkittävä taide- ja markkinointimuoto.

1980-luvun rock
Vuosikymmenen alkupuolella Suomessa vallitsi rockbuumi ja suomirockista tuli hittimusiikkia. Suomenkielinen rock lähti kehittymään uusille tasoille ja samalla se erkaantui iskelmämusiikista. Rockin kehitystä pidetäänkin yhtenä 80-luvun merkittävimmistä ilmiöistä.
Ensimmäisiä rockyhtyeitä ja -artisteja olivat esimerkiksi Eppu Normaali, Juice Leskinen, Yö, Hassisen Kone, Popeda sekä erityisesti nuorten keskuudessa suosituksi noussut Dingo. 80-luvulla ulkoasuun kiinnitettiin erityistä huomiota: Dingo erottui joukosta etenkin meikeillään ja hiuslakoillaan. Myös naisia alkoi näkyä rockin parissa tyttöbändien synnyttyä. Ensimmäinen tyttöbändi Suomessa oli nimeltään Tavaramarkkinat.
Rockilla pyrittiin myös ulkomaille. Näin teki esim. helsinkiläinen Broadcast-yhtye. Suomessa pyrkimyksille kuitenkin naurettiin, sillä englanniksi laulaviin rokkareihin ei uskottu.

1980-luvun iskelmä
80-luvun alku oli ns. iskelmän kriisin aikaa. Kriisin aiheuttajana pidetään mm. teknologian kehitystä, sillä esimerkiksi syntetisaattoreita ja rumpukoneita alkoi näkyä Suomi-iskelmässä. Iskelmämusiikista oli ylituotantoa, eikä mitään musiikillisesti merkittävää syntynyt. Kriisin aikana suosioon alkoivat kuitenkin tulla uuden sukupolven tanssiorkesterit kuten Finlanders-yhtye. Iskelmäartisteja olivat esimerkiksi Paula Koivuniemi, Kake Randelin, Katri Helena, Matti ja Teppo sekä Lea Laven.
Uusia iskelmätähtiä alkoi syntyä, kun Tangomarkkinat-laulukilpailu aloitti toimintansa vuonna 1985. Suurimpia menestyjiä kyseisessä kilpailussa olivat Arja Koriseva ja Rainer Friman.
Iskelmän ja rockin rajaa rikkovan cross over-ilmiön myötä näiden kahden erillään olleen musiikin lajin jyrkkä vastakkainasettelu alkoi hiipumaan. Vuonna 1986 iskelmä ja rock palasivatkin ns. takaisin yhteen. Topi Sorsakoski & Agents on esimerkki yhtyeestä, jonka musiikissa yhdistyi sekä iskelmän että rockin piirteitä.

80-luvulle ominaista oli myös huumori ja sen yhdistäminen musiikkiin. Huumorin kautta tuli tunnetuksi mm. Sleepy Sleepers ja tv-ohjelmien avustuksella esimerkiksi Vesa-Matti Loiri tunnetulla Jean Pierre Kusela-hahmollaan. Matti Eskon esittämä ”Rekkamies” oli puolestaan kenties 80-luvun menestynein mainoslaulu. Suosittua huumoripitoista musiikkia alkoivat kehittämään edelleen myös yhtyeet Lapinlahden linnut sekä Leevi & The Leavings.

1980-luvun lopulla metallimusiikki alkoi yleistyä, kun metallin alalajeja alkoi tulla Suomeen Yhdysvalloista. Suomessakin alettiin työstää metallimusiikkia ja ensimmäinen suomalainen metalliyhtye sai nimen Stone. Raptori ja Pääkköset edustivat puolestaan rap-musiikkia, joka oli tärkein uuden mustan musiikin muoto. 80-luvun lopun yhtenä suurimmista hiteistä voidaan pitää kuitenkin Irwin Goodmanin ”Rentun ruusu”-kappaletta, sillä se ilmentää niin rockia, iskelmää kuin huumoriakin.

80-luku oli merkittävää aikaa Suomelle, sillä tuolloin nousi pinnalle yhtyeitä ja artisteja, joiden musiikki on edelleen suosittua ja joiden kappaleita voi kuulla vieläkin soitettavan radiossa. Vuosikymmen oli merkittävä myös teknologian kehityksen vuoksi: tallennetaanhan CD-levyille vielä tänäkin päivänä musiikkia ja muuta materiaalia. 

Musiikkinäytteitä:  
Rock ( Dingo )                   http://www.youtube.com/watch?v=Er4R0w2DKFI&feature=related
Iskelmä ( Kake Randelin )  http://www.youtube.com/watch?v=L3qMrZS9Ttw
Yhdistelmä rockia, iskelmää ja huumoria ( Irwin Goodman )   

Lähteet: 
 
http://www.jazzpoparkisto.net/aikajana.php#v1980-l
http://pomus.net/kehityslinjat/1980-1989
musiikin tuntien materiaalit

Niina Piilonen, Pauliina Saario ja Tiia Saario
MU02

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisesti kirjoitettu ja selkeästi jaoteltu teksti. On mukava huomata, että 1980-luvun artistit ovat vielä nykypäivänäkin kansan suosiossa.

    VastaaPoista
  2. Hyvin jäsennelty, oli ymmärrettävää lukea. 80-luvun musiikkivideot ovat, miten sen sanoisi, huvittavia, suosittelen katsomaan. Hyvä että naisiakin on alkanut näkyä musiikin saralla 80-luvulla kuten blogissa kerrotaan, tyttöbändejä perustettiin.

    VastaaPoista
  3. Hyvä teksti ja monipuolisesti käytetty eri lähteitä. Sopivasti löydetty tärkeitä tietoja ja saatu tekstistä yksinkertainen! :)

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen ja kattava teksti, eri musiikkilajit on otettu huomioon eikä ainoastaan niitä neonvärisissä trikooasuissa esiintyviä stereotypisiä kasarimuusikoita.
    Eri lähteitä on käytetty sopivasti :) Selkeä ja jäsennelty teksti.

    VastaaPoista
  5. Selkeä ja tiedontäyteinen teksti, jonka tekemiseen on selvästi nähty vaivaa.

    VastaaPoista
  6. Hyvää tekstiä ja mielenkiintoista luettavaa. Musiikkinäytteet ovat kiva lisä tekstiin! Huomaa että tekstiin on panostettu. Lähteitäkin on kivasti.

    VastaaPoista
  7. Tosi hyvä ja havainnollistava teksti. Tietoa on paljon ja laajasti. Tosin listasta puuttuu Hanoi Rocks, joka on maailmalla hyvin merkittävä suomalainen rock-kokoonpano.

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista