Rap sai alkunsa
afroamerikkalaisten ja latinalaisamerikkalaisten keskuudessa syntynyt
populaarimusiikin tyyli, joka on kehittynyt soulin ja funkin pohjalta.
Tyylisuunnan tuntomerkkejä ovat mm. loppusoinnullinen ja rytminen puhelu.
Rap-musiikkia on tehty Suomessa
jo 1980-luvun alussa, mutta se nousi tunnetuksi ilmiöksi vasta noin kymmenen
vuotta sitten. Alussa rap-musiikki oli ns. huumoriräppiä, esim. Pääkköset - Eläinrääkkäystä ja 1990-luvulla Fintelligens toi suomiräpin pinnalle.
2000-luvun suomalainen rap-musiikki ja sen asenne oli lähempänä
yhdysvaltalaista rap-kulttuuria. Rap kuvaa pienempien yhteisöjen yhtenäisyyttä
ennemmin kuin koko Suomea ja suomalaisuutta.
Nykypäivinä rap-artistit julkaisevat
musiikkia omakustanteisena tai pienten itsenäisten levy-yhtiöiden kautta, koska
suuret yhtiöt pettyivät rap-musiikin menestykseen. Esimerkiksi Don Johnson Big
Band julkaisi vuonna 2000 esikoisalbuminsa Support de Microphones, joka nousi yhdeksi Suomen myydyimmistä omakustanteisista
albumeista.
Aikaisemmin suomalaiset
rap-artistit tekivät enemmän kotimaista musiikkia, mutta nykyään myös
englanninkieliset lyriikat ovat suosittuja. Esim. Redrama räppää englanniksi. Biisien aiheet ovat usein puhuttelevia, mutta jotkut nykypäivien
artistit ovat pilanneet suomiräpin mainetta riimittelemällä hävyttömyyksiä.
Pysyykö esim. Petri Nygårdin tuotanto huumoriräpin puolella..? Vertaa esim. Paleface
Helsingin Nosturissa
järjestetään vuosittain Rapin SM-tapahtuma, jossa vähemmän tunnetut
artistit ottavat mittaa toisistaan battle-tyyliin. Tapahtuma järjestettiin
ensimmäisen kerran vuonna 2002. Tämän vuoden kisat järjestetään marraskuussa.
Toinen tunnettu saman genren tapahtuma, Pipefest järjestetään heinäkuun
lopulla.
Suomi ja suomalaisuus,
kuten muutkin asiat, jakavat mielipiteitä, joita osa rap-artisteista tuovat
esille lyriikoissaan. Useimmiten rap-musiikissa tuodaan juuri epäkohtia esille
positiivisten asioiden sijaan. Kuuntele biisi: Juno - Matkamies
Lähteet: Wikipedia , Palefacen kirja Rappiotaidetta.
Mirna ja Petra L. 11B, MU02
Tekstissä on hyvin laitettu esiin linkkejä esim. Pipefestin sivuille yms! Mun mielestä sopivan pitkä blogiteksti, koska kerrotte kaiken tarpeellisen tiedon. Hienoo myös että ootte ottaneet tietoa Palefacen kirjasta!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOli kiva blogiteksti ja kuulin ensimmäistä kertaa osan noista jutuista. Linkit oli kiva lisä ja pääsi vertailemaan itse artisteja. Kiva lisä toi Palefacen kirja, ei oo kaikki vaan wikipediasta. Tekstissä tulee ilmi hyvin rap-musiikin menestys eri vuosikymmenillä mikä on hyvä.
VastaaPoistaOnko rap -musiikilla pystytty vaikuttamaan piiseissä tuotuihin epäkohtiin? -Marjo
VastaaPoistaTeksti on hyvä mittainen ja tietoa siinä on tarpeeksi. Artistien vertailu oikein hyvä idea. Kaiken kaikkiaan oikein eheä teksti.
VastaaPoistaTätä blogitekstiä oli kiva lukea! Asiat oli tuotu esiin ymmärrettävästi ja ennen kaikkea kiinnostavasti. Oon Camillan kanssa samaa mieltä että esim. linkki Pipefestin sivuille oli hyvä juttu, jotain erilaista kuin muilla, hyvähyvä! Tosi hieno juttu oli myös se että olitte käyttänyt lähteenä Palefacen kirjaa.
VastaaPoistaMarjon kysymykseen vielä semmonen kommentti, että biisit saa varmasti ihmiset ajattelemaan niissä esillenostettuja epäkohtia, mutta se että oikeasti asiaan lähdettäisiin vaikuttamaan on harvinaisempaa. Harmi!
Suomalaisesta rap-musiikista tulee helposti mieleen juuri Petri Nygård ja Cheek. Niiden sanoituksissa ei niinkään tunnuta ottavan kantaa epäkohtiin vaan sanat ovat aika tyhjänpäiväisiä. Paleface on taas täysi vastakohta ja sen lyriikat saavat varmasti ihmiset ajattelemaan, niinkuin Iina sanoi.
VastaaPoistaHyvä teksti, itse sain ainakin uutta tietoa. Minustakin toitte vertailemalla hyvin esille sen, miten erilaisia suomalaisia rap-artisteja on olemassa.
VastaaPoistaUutta tietoa oli kivasti ja hyvä että esiin tuotiin juurikin erilaisia rap-artisteja! Ja toi kirja lähteenä oli hyvä juttu :)
VastaaPoistaOlipa kiva lukea suomalaisen rapin vaiheista! Hyvä juttu, kun käytitte lähteenä myös kirjaa eikä pelkästään vain nettiä. Musiikkinäytteet tekivät tekstistä huomattavasti mielenkiintoisemman lukea! :)
VastaaPoistaHieno teksti, johon oli selvästikin panostettu ja nähty vaivaa. Tekstistä kävi selväksi Myös rap musiikin asema Suomessa. Mukava lukea ja linkit plussaa.
VastaaPoistaKiva teksti jota oli mukava lukea. Toitte hienosti esiin artistien erilaisuuden ja linkit on tosi hyvät!
VastaaPoistaItse rap-musiikkia kuunteleva pidin tuosta historia kohdasta. Vaikka tunneilla onkin käyty vähän sitä historiaa, on uuden ajan rap on jäänyt käymättä. Pidin tekstissä esilletulleista kustannus-kohdista.
VastaaPoistaTekstiä oli kiva lukea. Tietoa oli tarpeeksi, muttei turhaa ja liikaa. Historia osuus oli itselle uutta ja mielenkiintoista. Esimerkit olivat hyviä, koska esille oli otettu tunnettuja artisteja joten oli helppo yhdistää asiat mielessään. Oli kiva, että kerrottiin sekä historiasta että nykypäivästä.
VastaaPoistaMarjo, nykypäivän rap-musiikki koskettaa useita nuoria hyvin paljon. Musiikilla usein saadaan aikaan voimakkaita reaktioita ihmisissä, mutta tuskin pelkän rap-musiikin ansoista kukaan alkaa tekemään mitään kenenkään hyväksi. Siihen tarvitaan jo muutakin kun pelkkä se musiikki. Ihmisellä pitää olla aito kiinnostus ja uhrautumiskyky auttaa muita.
suomalainen rap musiikki on hyvää, kappale jäi soimaan päähän ja tietoa oli tarpeeksi:)
VastaaPoistaTekstin linkit olivat hyvä lisä tesktiin. Teksti oli mielestäni joissakin kohdissa kuitenkin sekavaa ja epäselvää.
VastaaPoista