torstai 24. toukokuuta 2012

Alakuloa ja kaipuuta - Iskelmämusiikki Suomessa

Iskelmämusiikki rantautui Suomeen 1920-luvulla, kun Amerikasta ja Saksasta saatiin vierailevia muusikoita ja uusia nuotteja maahan. Seuraavalla vuosikymmenellä pääosaan pääsivät orkesterit ja iskelmä alkoi levitä levyjen lisäksi myös radion kautta.
Iskelmämusiikkia pidetään suurimmalta osin hyvin alakuloisena, niinkuin myös meitä suomalaisia. Muun muassa juuri tämän seikan vuoksi iskelmä on vahvasti suomalaisten juttu.

Ensimmäinen iskelmäsävellyskilpailu järjestettiin vuonna 1949 Yleisradion toimesta.
Iskelmän synnyn alkuvuodet olivat mieslaulajien loistokautta, mutta 1950-luvulle tultaessa myös naiset löivät itsensä läpi. Levytys ja myynti olivat huipussaan tällä vuosikymmenellä.

1960-luvulla yleisön kiinnostus iskelmää kohtaan kohosi ja sitä edesauttoi myös Sävelradio, joka aloitti toimintansa 1963. Myös tunnettu Syksyn Sävel -kilpailu starttasi samoihin aikoihin ja näinä vuosina myös Euroviisuihin osallistuttiin ensimmäisen kerran suomalaisella edustuksella. 60-luvulla esiin nousi useita tänäkin päivänä tunnettuja artisteja kuten Katri Helena, Danny, Tapani Kansa, Kirka ja Paula Koivuniemi.

Seuraavien vuosikymmenien aikana suomenkielistä iskelmämusiikkia alettiin arvostaa toden teolla, uusia tekniikoita luotiin ja kappaleista tehtiin enemmän massaa miellyttäviä. Artistien osalta vanhat suosikit pysyivät kuitenkin pinnalla.

1990-luku oli jälleen suosiollista aikaa iskelmälle, ja sitä voisi kutsua jopa iskelmämusiikin kulta-ajaksi. Nousukausi on kuitenkin jatkunut myös 2000-luvulla, ja saamme yhä nauttia suomalaisten iskelmäartistien tuotoksista. Iskelmämusiikki on edelleenkin yksi suosituimmista musiikkityyleistä Suomessa.

Tunnetuimmaksi nousseita iskelmäartisteja ovat vanhoilta ajoilta Katri Helena, Paula Koivuniemi sekä Kari Tapio, kun taas nuorempaa iskelmäsukupolvea edustavat Jari Sillanpää, Arja Koriseva, Anna Eriksson ja Simo Silmu.

Kuuntele: Pave Maijanen - Lähtisitkö ja Katri Helena - Anna mulle tähtitaivas


Lähteet:
1. http://www.tangomarkkinat.fi/iskelma_tulee_suomeen.html
2. http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_iskelm%C3%A4t
3. http://fi.wikipedia.org/wiki/Iskelm%C3%A4musiikki
4. tunnilla saadut monisteet

Iina, Elina ja Camilla MU02



18 kommenttia:

  1. Tekstiä on tosi helppo lukea ja tietoa on sopivasti! Biisitki on mahtavat! Hyvää työtä tytöt!

    VastaaPoista
  2. kuvastaako suomalainen iskelmämusiikki suomalaisuutta muuten kun alakuloisilla melodioilla ja teksteillä? -Marjo

    VastaaPoista
  3. Suurena iskelmämusiikin ystävänä ilahduin tekstistä suuresti. Hyvin kerrottu perusasiat ja esimerkit toimivat.

    VastaaPoista
  4. Marjo, löytyy iskelmämusiikista myös iloisempiakin biisejä, eli kyllä me suomalaiset ainakin joskus iloisia ollaan! Ehkäpä iskelmän tyyli, ei liian raskasta muttei niin hempeäkään, miellyttää suomalaista korvaa. Iskelmämusiikkia pidetään nykypäivänä helposti hieman yllätyksettömänä, joten se voisi kuvastaa suomalaisten tyytymistä tuttuun ja turvalliseen.

    VastaaPoista
  5. Oli kyllä hyvin kiinnostava teksti lukea! Hienosti oli oikein kronologisessa järjestyksessä, joka helpotti lukemista.

    VastaaPoista
  6. Näytteitä oli sopivasti ja ne kuvasivat hyvin suomalaista iskelmää. Tätä musiikkityyliä Suomessa on pidetty alakuloisena ja niinhän se onkin, mutta löytyy niitä iloisiakin iskelmäkappaleita.

    VastaaPoista
  7. Hyvä teksti, huolella tehty! (loistavat) Biisinäytteet myös plussaa!

    VastaaPoista
  8. Hyvin tiivistetty teksti ja paljon tietoa! Alla olevat biisit myös mahtavia, tosin olisi ollut kiva jos toinen näytteistä olisi vertailun vuoksi edustanut vähän nuorempaa sukupolvea.

    VastaaPoista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Tosi jees teksti eikä mitään valittamista

    VastaaPoista
  11. Hyvä ja selkeä teksti, jota on helppo lukea! Itselleni tuli aivan yllätyksenä, että iskelmämusiikki tuli Suomeen jo noin aikaisin. Kiva kun lopussa oli musiikkinäytteitä! :)

    VastaaPoista
  12. Hyvä koonti asiasta. Ei jää mikään epäselväksi ja on helppolukuistakin!

    VastaaPoista
  13. Hyvät biisinäytteet!!!
    Loistavaa luettavaa!!

    VastaaPoista
  14. Hyvä teksti ja paljon asiaa. Iskelmän vaiheet kävivät hyvin ilmi tekstistä ja kokonaiskuva tekstistä erinomainen. Pave Maijasen kappale loistava!

    VastaaPoista
  15. Esan puolesta laitan kommentin, kun tämä sivusto jostakin syystä ei anna Esan itsensä tehdä kommenttia.

    Hyvä teksti jossa paljon asiaa ja mielenkiintoista tietää, että iskelmämusiikki on ollut noinkin suosittua. -Esa Niemi

    VastaaPoista
  16. kaikki pääpointit tulivat selväksi ja näytteet olivat hyviä, on mielenkiintoista että iskelmä on vieläkin niin suosittua ja sitä kuulee kaikkialla.

    VastaaPoista
  17. Hyvä tieto tankkaus suomalaisesta iskelmämusiikista. Artisti maininnat piristivät. Teksti etenee myös hyvin loogisesti.

    VastaaPoista
  18. Hyvä ja selkeä teskti. Tekstiä oli mukava lukea, ja oli myös sopivan helppolukuista

    VastaaPoista