sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Sisällissota

Suomessa käytiin sisällissota vuonna 1918, vain kuukausi itsenäistymisen jälkeen.Sodan osapuolet, punaiset ja valkoiset taistelivat Suomen hallinnasta ajaakseen omaa poliittista näkemystään.Punaisiin kuuluivat muun muassa työläiset, joita tukivat venäläiset Bolshevikit. Punaiset ajoivat sosialismia Suomessa ja olivat vastustaneet irtaantumista sosialistisesta Venäjästä. Valkoiset taas koostuivat oikeistolaisista talonpojista ja porvareista, yleisesti paremmin toimeentulevasta väestötstä ja kannattivat siis Suomen itsenäisenä pysymistä.Valkoiset saivat tukea Ruotsilta ja Saksalta.

Sota kesti vain noin kolme kuukautta, mutta osapuolten miestappiot olivat huomattavat, valkoisilla noin 5 000 ja punaisilla noin 27 000, vaikka sotavoimat olivat lähes samansuuruiset. Luvuista onkin pääteltävissä sodan voittaja eli valkoiset. Sodan alkupuolen voitoista ja Helsingin valtauksesta huolimatta punaiset kärsivät lopulta selvän tappion.

Sisällisota on vaikuttanut Suomen historiaan ja suomalaisiin, mutta on myös pitkään ollut arka aihe, eikä siitä ole uskallettu puhua paljoa. Valkoisten voiton ansiosta Suomi ei liittynyt takaisisin Venäjään. Voiton oikeutus on kyseenalainen, kun muistellaan valkoisten sodanjäkeisiä teloituksia. Nykyään sotaa tai sen vaikutusta ei huomioida, sillä tapahtumat sijoittuvat niin kauas Suomen historiassa, ettei sen vaikutus kansalliseen identiteettiin ole näkyvissä. Suomen nykyinen tasa-arvoisuus antaa niin 'porvareille' kuin 'työläisillekin' yhtäläiset olot huolimatta työväen silloisesta häviöstä taistelussa tasa-arvon puolesta.

Siällissota on Suomelle, kuten muillekkin maille, varsin epätyypillinen tila, joten sillä ei ole suurta kansallista vaikutusta, ainakaan näin pitkän ajan jälkeen. Vuosia tapahtuman jälkeen sisällissota saattaa olla vielä ihmisten muistissa, mutta lähes sadan vuoden jälkeen sitä ei juuri edes muisteta, saati oteta vaikutteita.

Lähteet: Forum:  Suomen historian käännekohtia
                                www.palasuomenhistoriaa.net
                                www.wikipedia.org/wiki/suomen_sisällissota

                                                                                                

                                                                                                    Heidi Turunen & Eerik Arvidsson

6 kommenttia:

  1. Tekstissä olisi voinut hiukan tarkemmin kertoa syistä, minkä takia sisällissota syttyi. Myös sodan tapahtumista ja käänteistä olisi ollut mukava kuulla.

    Jere Kankaanpää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän liittyen, nimenomaan maailmanpoliittisen tilanteen heijastumisesta erityisesti Venäjän kautta Suomeen olisi voinut mainita, sillä se vaikutti vahvasti sisällissodan syttymiseen.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tekstissä olisi voitu kertoa myös kun valkoiset teloittivat punaisia ja pistivät heitä työleireille, koska niistäkin tuli aika paljon tappioita punaisille. Muuten todella hyvä pätkä omasta mielestäni!

    - Isto Veijanen

    VastaaPoista
  4. Ehkä olisi voinut myös kertoa vähän lisää sodan seurauksista eli Suomen ideoligisesta kahtia-jakautumisesta tms. jos nyt oikein halutaan valittaa. Muuten hyvää tekstiä.

    VastaaPoista
  5. Teksti olisi voinut käsitellä sisällissotaa syvemmin, aivan kuin täällä on jo mainittukin. Se antoi aika pinnallisen kuvan tapahtumista. Muuten ihan hyvä ja sodan pääpointit tuli esille.

    VastaaPoista