maanantai 30. tammikuuta 2012

Lapin sota

Jatkosodan jälkeen, vuonna 1944, Suomi ja Neuvostoliitto olivat sopineet aselepoehdoista. Näihin kuului muunmuassa Suomen Lappiin asemoituneiden saksalaisjoukkojen karkottaminen Suomesta 15. syyskuuta 1944 mennessä. Saksalaiset halusivat kuitenkin turvata Petsamon nikkelikaivosten tuotannon itselleen, eivätkä siksi suostuneet vetäytymään asemapaikoiltaan määräaikaan mennessä. Suomalaisten ja saksalaisten välille syttyneen Lapin sodan katsotaankin alkaneen 15.9.1944, jolloin tapahtui myös ensimmäinen joukkojen välinen yhteenotto.

Vaikka Suomen oli aselepoehtojen vuoksi häädettävä saksalaisjoukot Lapista, ei aikaisempaa liittolaista vastaan kääntyminen ollut helppoa. Oikeastaan kumpikin osapuoli halusi välttää verisiä kamppailuja, jonka seurauksena Suomen armeija ja saksalaisjoukot sopivat vetäytymissopimuksesta. Sopimus perustui molempia hyödyttävään saksalaisten rauhanomaiseen vetäytymiseen, ja se toteutuikin eräänlaisena valesotana aina syyskuun loppuun asti.

Suomalaisten ja saksalaisten välisen aseveljeyden voidaan katsoa päättyneen 1. lokakuuta, jolloin suomalaisjoukot toteuttivat niin kutsutun Tornion maihinnousun. Tässä uhkarohkeassa operaatiossa suomalaiset siirtyivät suojaamattomina Oulusta Tornion ulkosatamaan, yllättäen saksalaiset joukot täysin. Maihinnousua voidaan tietyllä tavalla pitää eräänlaisena testinä, joka onnistuessaan osoitti Suomen lojaaliuden Neuvostoliittoa kohtaan.

Sodan loppuvaiheet olivat saksalaisten osalta pelkkää viivytystaistelua, joka tarkoitti Suomelle rankkaa takaa-ajoa: saksalaisjoukot käyttivät hyväkseen niin sanottua poltetun maan taktiikkaa, joka tarkoitti muunmuassa siltojen ja rakennusten tuhoamista. Taktiikkaan liittyi myös laaja miinoittaminen ja ansoittaminen, joka luonnollisesti vaikeutti ja hidasti suomalaisten etenemistä. Kuluttavan sodan viimeinen laukaustenvaihto käytiin 25. huhtikuuta 1945, ja viimeiset saksalaisjoukot poistuivat suomesta kaksi päivää myöhemmin. Lapin sota päättyi siis 27. huhtikuuta 1945.

Pohjoisessa käyty sota oli Suomelta hieno suoritus, sillä se todisti suomalaisten kykenevän täyttämään tinkimättä valtiojohdon antaman tehtävän, vaikka se olisikin poliittisesti ja psykologisesti vaikea. Myös aselepoehtojen täyttyminen oli suomalaisille tärkeä saavutus: sen johdosta Suomi saattoi alkaa siirtyä rauhan aikaan, eikä esimerkiksi joutunut Neuvostoliiton miehitysuhan alle. Rauhan säilyttäminen Neuvostoliiton kanssa on siis näin ollen yksi merkittävimpiä suomalaisen yhteiskunnan muovautumiseen vaikuttaneita tekijöitä.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lapin_sota

http://www.veteraanienperinto.fi/suomi/sotilaat/frame/soti_FR_7.htm
Kulju, Mika (2009): TORNION MAIHINNOUSU 1944 Lapin sodan avainoperaatio. Gummerus, Jyväskylä.

Tekijät: Tuomas Manninen ja Saana Mehtälä

7 kommenttia:

  1. Todella hieno teksti. Kertoi pääpiirtein kaiken olennaisen asiasta. Hienoa pohdintaa siitä, että suomi pystyy tekemään vaikeita päätöksiä ja lopputulos miellyttää melkein kaikkia osapuolia.

    VastaaPoista
  2. Hyvä tiivistelmä kaikesta siitä mitä oli sodan taustalla ja mitä tapahtui sen aikana.

    VastaaPoista
  3. Mukava kuulla lapinsodastakin vähän asiaa. Useinhan tuo tuppaa jäädä vähän talvi ja jatkosodan varjoon vaikka taisteltiin sitä lapissakin. Hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrettävää kyllä että kukaan ei haula muistella, kuinka vaihdoimme puolia ja tottelimme entisen vihollisen tahtoa aseveljiä vastaan. Mutta hyvä kirjoitus kieltämättä.

      Poista
    2. Mutta on muistettava, että saksalaisten ajaminen Lapista oli Suomen armeijan lähes pakko tehdä, jotta rauha Neuvostoliiton kanssa saatiin aikaiseksi. Siksi en pidä Lapin sotaa mitenkään häpeällisenä, vaan pakon edessä käytynyä "viisaana" sotana.

      Poista
    3. Sinänsä Lapin sodan aloittaminen oli myös paras ratkaisu, ettei kaikilla Euroopan rintamilla häviämässä oleva Saksa enää ollut erityisen yvä liittolainen, mutta ennen kaikkea ei vaarallinen, mikäli nyt olisivat suuttuneet sopimuksen rikkomisesta. Helppo noudattaa Neuvostoliiton vaatimuksia kun ei ole juurikaan vaaraa seuraamuksista.

      Poista
  4. Hieno kirjoitus! Kaikki sodan pääkohdat ja tapahtumat on tuotu hyvin esille ja pohdintaakin on mukavasti.

    VastaaPoista