tiistai 31. tammikuuta 2012

Presidentti Suomen johtajana ja presidentti-instituution kehitys


PRESIDENTTI

Presidentti on valtionpäämies tasavaltalaisessa hallitusmuodossa. Sana presidentti tulee latinasta ja tarkoittaa "edessä istujaa".

ASEMA JA TEHTÄVÄT

Tasavallan presidentin tehtävät ja toimivalta on määritelty perustuslaissa. Perustuslaissa määriteltyjen tehtävien lisäksi presidentti hoitaa myös hänelle laissa erikseen säädetyt tehtävät. Presidentti ei ole aino perustuslaissa hallitusvaltaa käyttävä elin, myös valtioneuvosto käyttää sitä.

Perustuslaissa määritellyt tehtävät:

-Hallitusvallan käyttö
-Ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen
-Valtioneuvoston jäsenten nimittäminen ja vapauttaminen -tehtävistään
Kansainväliset suhteet
-Lainsäädäntöasiat
-Asetukset
-Virkanimitykset
-Puolustusvoimien ylipäällikkö
-Armahdus



SUOMEN EDELLISET PRESIDENTIT

-Ståhlberg, Kaarlo Juho (1919-1925)
-Relander, Lauri Kristian (1925-1931)
-Svinhufvud, Pehr Evind (1931-1937)
-Kallio, Kyösti (1937-1940)
-Ryti, Risto Heikki(1940-1944)
-Mannerheim, Carl Gustaf Emil (1944-1946)
-Paasikivi, Juho Kusti (1946-1956)
-Kekkonen, Urho Kaleva (1956-1982)
-Koivisto, Mauno Henrik (1982-1994)
-Ahtisaari, Martti Oiva Kalevi (1994-2000)
-Halonen, Tarja Kaarina (2000-2012)


PRESIDENTTI-INSTITUUTION KEHITYS

Suomen itsenäistymisen jälkeen 3 hallitsemismallia oli esillä. Oikeisto halusi vahvan valtionpäämiehen ja toimeenpanovallan hänelle. Edistyspuolue ja Maalaisliitto tukivat kolmijako-oppiin perustuvaa mallia. Vasemmisto kannatti puolestaan mallia, jossa kansa oli suuressa asemassa mutta silti antaisi eduskunnalle keskeisen aseman ja toimeenpanovallan.

Vallanjako-oppiin perustuva malli oli voitolla loppuvuodesta 1917. Tilanne kuitenkin muuttui, kun maan sisällä asiat kärjistyivät sisällissodaksi. Sodan päätyttyä hallitus antoi eduskunnalle uuden esityksen. Sen mukaan Suomesta piti tulla perinnöllinen monarkia, jonka valtionpäämiehellä tuli olla myös vahvat valtaoikeudet. Kuninkaanvaalissa lokakuussa 1918 Friedrich Karl valittiin Suomen kuninkaaksi.
Lopulta Friedrich Karl luopui kruunusta.

Talven 1919 eduskuntavaaleissa tasavaltalaiset saivat merkittävän voiton. Toukokuussa annettiin uusi tasavaltalainen hallitusmuotoesitys. Hallitusmuoto hyväksyttiin eduskunnassa kesäkuussa 1919 ja valtionhoitaja Mannerheim vahvisti sen heinäkuussa. Eduskunta valitsi K.J. Ståhlbergin tasavallan presidentiksi vielä samassa kuussa.

Silloin presidentistä tuli keskeisin valtiollinen toimija, jolla oli suuret valtuudet paitsi toimeenpanovallan myös lainsäädäntövallan käyttäjänä. Hän johti ulkopolitiikkaa, toimi sotavoimien ylipäällikkönä sekä saattoi hajottaa eduskunnan ja määrätä uudet vaalit. Lisäksi hän sekä asetti että erotti hallituksen, mikä rajoitti parlamentarismin toteutumista puhtaassa muodossa. Presidentti antoi lakiesitykset eduskunnalle, minkä lisäksi hänellä oli oikeus antaa asetuksia ja nimittää ylimmät virkamiehet. Myös presidentin vaalitapa, valitsijamiesvaali, merkitsi oikeiston voittoa. Vasemmisto olisi halunnut presidentin vaalin eduskunnassa suoritettavaksi.






Lähteet

-www.tpk.fi
-http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_tasavallan_presidentti
-http://blogs.helsinki.fi/vol-spj/presidentti/
-Forum 4 kirja        

                                                                                                 Isto Veijanen ja Aino Kiramo

5 kommenttia:

  1. Mitä mieltä muut ovat Vasemmiston ajatuksesta, että eduskunta valitsee presidentin? Miksihän näin? Itse viimein äänioikeutettuna olen erittäin tyytyväinen, että pystyn vaikuttamaan myös presidentin valintaan, vaikka aatteeni ovatkin muutoin lähellä vasemmistoa. Hassua.

    Sara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansanedustajat ovat tavallisen kansalaisen ääni päätöksenteossa ja sen takia he siellä ovatkin, mutta silti pidän ihan perinteisiä vaaleja parempana ratkaisuna. Sillä tavoin valta pysyy "lähempänä" kansaa ja ihmiset tuntevat, että heillä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin.

      Poista
  2. Presidentin asema on kokenut muutoksia matkalla Sthålbergin kaudesta vuoden 2012 presidentinvaaleihin. Mikä merkitys presidentillä on ollut ja on tänä päivänä suomalaisille?

    Elina Kastepohja

    VastaaPoista
  3. Ennen 2000-luvun presidentin oikeuksien karsimisia presidentti oli Suomen selkeä keulahahmo sisä- ja ulkopolitiikassa, mutta nykypäivänä presidentin tehtävä on olla ainoastaan viemässä Suomen arvoja eu:n ulkopuolisille maille ja on suomalaisille enää arvojohtaja.

    VastaaPoista
  4. Nyt on sopiva hetki kommentoida presidenttiin liittyen kun Saulista tuli näemmä uusi linnan herra. Presidentin valtaoikeudet ovat muuttuneet ajan saatossa runsaasti, enkä itse näe presidentillä enää olevan kuin arvojohtajan ja diplomaattisuhteiden ylläpitäjän tehtäviä. Presidentillä ei ole enää paljoakaan valtaa sisäpolitiikassa vaikka suomalaiset usein mieltävätkin asian erilailla.

    VastaaPoista