keskiviikko 25. tammikuuta 2012


Muita kansamusiikin alalajeja


Kansanmusiikin alalajit jakautuvat kuuteen eri ryhmään: itkuvirret, herjalaulut, kehtolaulut, ketjulaulut, työlaulut, tanssilaulut ja laululeikit. Niissä käytettiin perinteisiä soittimia, kuten jouhikko, pillit, torvet ja munniharppu.

ITKUVIRRET ovat vanhaa itäistä lauluperinnettä. Eroriitteihin kuuluvia lauluja, joita naiset esittivät. Lauluihin kuuluu voimakas nyyhkyttäminen ja itkuunpurskahdukset. Itkuvirsien tarkoitus oli saada kaikki osallistumaan yhteiseen suruun. http://www.karjalansivistysseura.fi/main.php?page_id=15

HERJALAULUJA laulettiin muista henkilöistä, jotta nämä voitaisiin saattaa naurunalaiseksi. Herjalauluja ei ole kirjattu ylös, mutta monet henkilöt muistetaan herjalaulujen epäimartelevista sanoituksista. Todisteita herjalauluista lähinnä oikeuden pöytäkirjoissa 1600-luvulta lähtien.

KETJULAULUT ovat runouden vanhempaa kaartia. Laulut toimivat usein niin, että päälaulaja lauloi kysymyksen, jonka jälkeen muut läsnäolijat lauloivat vastauksen. Syntyi uskonpuhdistuksen aikaan, jonka johdosta lauluissa esiintyy kristillistä symboliikkaa.  Ketjulauluja laulettiin lähinnä lasten viihdykkeeksi.

TANSSILAULUT JA LAULULEIKIT tulivat keskiajalla Suomeen. Ne olivat yleisiä eri puolilla Eurooppaa, mutta Suomessa perinne ei koskaan yleistynyt. Niiden aiheita käytettiin Kalelvalamittaisissa lauluissa.

KEHTOLAULUT ovat Suomessa pisimpään eläneitä kansanmusiikin muotoja. Sisälsi paljon sanallista ja musiikillista improvisointia. Kehtolaulut olivat niitä harvoja kansanmusiikin tyylejä, joita oli suotavaa laulaa vielä uskonpuhdistuksen jälkeen.

TYÖLAULUJA laulettiin töissä, jotta raskas työpäivä kuluisi rattoisammin. Laulaminen toi rytmiä työhön. Työlauluhin kuuluu myös karjakutsut ja erinäiset huhuilut.


Lähteet:
suullinen perimätieto

Lassi Poutiainen 10B, Sara Salonen 10C, Lassi Ahonen 10A

10 kommenttia:

  1. Oletteko lukeneet Järvenpään Leenan, Aa tuuti lasta: unilauluja lapsille? Suosittelen!

    -perttu

    VastaaPoista
  2. Itse olen lukenut kyseistä teosta kummitytölleni iltasaduksi. Suosittelen myös !

    VastaaPoista
  3. Perttu ja Sara: Kertokaapa vähän kyseisestä teoksesta. Haluan kuulla lisää miten se liittyy tähän. Marjo

    VastaaPoista
  4. Miten ko. musiikkityylit kuvaavat suomalaisuutta tai Suomea? Millä tavoin nuo tyylit näkyvät tai vaikuttavat nykypäivän suomalaisessa musiikissa? Marjo

    VastaaPoista
  5. Ketjulauluja lauletaan paljon esimerkiksi lasten muskareissa. Tanssilauluja ja laululeikkejä leikitään ja lauletaan nykypäivänä päivähoidoissa ja eskareissa. Loppusoinnut ovat peräisin kansanmusiikista.

    Henna Aho

    VastaaPoista
  6. Hyvin tiivistetty mitä kukin alalaji tarkoittaa. Hyviä esimerkkejä siitä, miksi lauluja laulettiin.

    Anniina Rynö

    VastaaPoista
  7. Todella selkeä ja hyvin jäsennelty teksti! Hyvät selitykset ja esimerkit.
    Linda-Maija Lampila 10B

    VastaaPoista
  8. Tässäpäs onkin hyvin kompakti blogi.
    Kieliasu on selkeää ja asiat on kerrottu hyvin, hieman enemmän asiaa vielä olisi voinut olla, mutta muuten massiivinen suoritus.

    VastaaPoista
  9. Oletteko itse törmänneet kenties nykyajan maailmassa tämän tyyppisiin alalajeihin? Jos kyllä, mihin?

    VastaaPoista
  10. Hyvä kirjoitus! Tuo selkeästi ja ytimekkäästi esiin olennaisia tietoja jokaisesta alalajista.

    VastaaPoista