tiistai 31. tammikuuta 2012

Jean Sibelius


Johan Christian Julius Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa.
Johania päätettiin kutsua Janneksi, hänen kuolleen setänsä muistoksi.
Jannen oltua pieni poika hän menetti isänsä kesken suurten katovuosien heinäkuussa vuonna 1868.  Hänelle jäi vain hämärä muistikuva sikarintuoksuisesta isästänsä ja hän muisti kuinka isä oli ottanut hänet syliinsä ja näyttänyt kirjasta joutsenen kuvaa.

Jannella oli hyvin vilkas mielikuvitus. Hän meni syksyllä vuonna 1872 ruotsinkieliseen kouluun.Koulu vuosina hänen Julia-tätinsä yritti opettaa hänelle pianonsoittoa. Janne sai aina jokaisen väärän äänen jälkeen kepillä sormilleen. kovan opettamisen jälkeen Janne oppi lukemaan nuotteja ja jatkoi siitä eteenpäin yksikseen soittelua pianon kanssa.

Jannen absoluuttinen sävelkorva oli tottunut kodin epävireiseen pianoon ja kun normaallivireinen uusi piano tuli kotiin, hän vaihtoi pianosta viuluun 1880-luvun vaihteessa. Syksyllä 1881, lähes 16-vuotiaana, Janne pääsi vihdoin oikeille musiikkitunneille sotilaskapellimestari Gustaf Levanderin oppilaaksi.

Viulunsoitossa edistys oli kuitenkin nopeaa. Sisarukset muodostivat trion, jossa Janne soitti viulua, Linda pianoa ja pikkuveli Christian selloa.Monissa Sibelius-elämäkerroissa mainitaan, että Janne olisi tehnyt ensimmäisen sävellyksensä Vattendroppar (Vesipisaroita) noin vuosina 1875-1876.Ensimmäinen maininta omasta sävellyksestä on kirjeessä Kalalahdelta 25. elokuuta 1883. Sibelius kertoi säveltäneenä trion ja tekevänsä toista. Säilynyt trio on ensimmäinen varmasti päivättävissä oleva hänen oma sävellys.

Hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1885 ja lähti Helsinkiin opiskelemaan yliopistoon lakia. Yliopisto ei kuitenkaan kiinnostanut vaan hän kävi musiikkiopistossa opettelemassa viulunsoittoa vuosina 1885-1889. Hänen opettajansa Mitrofan Wasiljeff, piti häntä musiikkinerona. Janne sai opetella heti ensimmäisenä syksynä Viottin ja Roden konsertot. Teoriassa, kontrapunktissa ja harmoniaopissa häntä ryhtyi opettamaan itse Martin Wegelius. Rehtori innostui nopeasti oppilaastaan, joka oli kirjoittanut jo koko joukon kamarimusiikkiteoksia. Vähitellen teoriatunneista kehittyi sävellystunteja, joissa Wegelius sanoi oppivansa Sibeliukselta yhtä paljon kuin tämä häneltä.

Janne alkoi käyttämään nimeä Jean Sibelius. Sibelius oli suomalaisen musiikin suurin lupaus.  Hän sai apurahaa päästäkseen jatko-opiskelemaan Berliiniin 1889-1890. Siellä hän koki huikeita musikaalisia elämyksiä.Berliinin jälkeen hän lähti opiskelemaan Wieniin 1890-1891.

Hän meni naimisiin vuonna 1892 Aino Järnefeltin kanssa ja sai hänen kanssaan lapsia: Eva, Ruth, Kirsi-Maria, Katarina, Margareta ja Heidi. Heistä 2 kuoli jo nuorena. Aino ja Jean olivat koko loppuelämänsä avioliitossa. Jeanilla ei ollut paljon aikaa perheelleen, koska hän sävelti ja esitti todella paljon teoksiaan.

Läpimurron Jean teki 1890-1900. 1891 hänen kullervo-sinfonia kuultiin ensimmäistä kertaa. Sen jälkeen hän lähti vaimonsa kanssa häämatkalle. Meni pitkään kunnes Sibelius teki seuraavan suur sävellyksen joka oli Lemminkäis-sarja 1897. Sortovuosien aikaan Sibeliuksesta alkoi tulla yksi itsenäisyystaistelun symboleista. Isänmaallisuutta huokuvat teokset Finlandia ja Ateenalaisten laulu nostivat suomalaisten mielialoja. Ensimmäinen sinfonia 1899 päätti Sibeliuksen kansallisromanttisen kauden. 1910-luvulla Sibelius alkoi saada nimeään maailmalle sillä hän teki monia konserttimatkoja esim. Kööpenhamina, Berliini ja Pariisi. 1914 Jean matkusti Amerikkaan jossa hänet vihittiin Yale yliopiston kunniatohtoriksi. Mutta ensimmäinen maailmansota pysäytti Sibeliuksen nousun. Mutta tosin hän sävelsi sodan aikana viidennen sinfonian. 1920–1922  tauon aika Sibeliuksen elämässä. Sen päätyttyä hän alkoi esiintyä uudelleen ulkomailla ja viimeisteli kuudennen 1923 ja seitsemännen 1924 sinfoniansa.

Loppu elämänsä aikana Sibelius huomasi, että hän ei enää ole yhtä nopea ja hyvä säveltämään kuin ennen. Silti hän sävelsi vielä muutaman teoksen mm. surusoitto uruille ja Tapiola. Hän eli loppuelämänsä ainolassa jonne hän kuoli  20. syyskuuta 1957 hänen ollessaan 91-vuotias. Oletetaan että Sibelius poltti kahdeksannen sinfonian viimeisinä vuosinaan.

Sibeliuksen sävelmiä:

- 7 sinfoniaa                 http://www.youtube.com/watch?v=sgXCIlktGsY&feature=related
- Kullervo-sinfonia
- Karelia-sarja
- Lemminkäinen
- Finlandia                     http://www.youtube.com/watch?v=yJWNLIQhYH0       
- Ateenalaisten laulu
- Valse triste
- Viulukonsertto
- Jääkärinmarssi            http://www.youtube.com/watch?v=zbd517ebm5U
- Andante festivo
- En etsi valtaa loistoa   http://www.youtube.com/watch?v=ecF3GSwmOPI



Lähteet: - http://www.sibelius.fi/suomi/musiikki/js_saveltajana.html
             - tunti muistiinpanot



Aino Kiramo & Isto Veijanen MU02

4 kommenttia:

  1. Miten Sibeliuksen teokset mielestänne kuvaa suomalaisuutta ja Suomea? Miten Janne muutti Suomea/suomalaisuutta? Vaikuttaako hänen musiikkinsa vielä nykypäivänä?

    Ja sitten vielä, vaikuttiko Sibeliuksen ja muiden kansallisromantikkojen teokset kansalaisten ajatuksiin alkaa vaatimaan itsenäisyyttä vai ajoiko vallitseva yhteiskunnallinen tilanne kansalaisromantikot taiteilemaan kantaaottavia teoksia? Kumpi oli ensin, halu itsenäisyyteen vai patrioottiset/kansallisromanttiset taideteokset?

    VastaaPoista
  2. Tämän blogin tunnisteeksi voisi vielä laittaa myös tuon kansallisuusaatteen, koska sopinee myös sinne. Eli yrittäkää muokata vielä sitä tunniste -kohtaa.

    VastaaPoista
  3. Sibeliuksen teokset ovat isänmaallisia. Hän loi suomalaisille oman musiikin. Mielestäni yhteiskunnallinen tilanne ajoi kansalaisromantikot tekemään kantaaottavia teoksia.

    VastaaPoista
  4. Sibeliuksen musiikki nostatti suomalaisten kansallisaatetta entisestään. Hänestä tuli suomalaisen taidemusiikin kärkinimi ja yksi tunnetuinmista säveltäjiistä joten jokin hänen teoksissaan kolahti suomalaisiin. Sibelius-elokuvakin oli tosi isänmaallinen ja esitti Sibeliuksen tärkeänä henkilönä.

    VastaaPoista